Midas Uomo Dell`Oro
X-Boss Jesse James

CANE CORSO

Blogg

 

view:  full / summary

Tj?nstehund

Posted by midas07 on November 22, 2013 at 3:55 PM Comments comments (0)

Äntligen så är vi färdiga med utbildningen mot Patrullhund :)

Så Trio kan numera titulera sig Tjh (Ptrh) Hägnatorpets X-Boss jesse James.

Samtidigt är det lite tråkigt då det har varit hur kul som helst under detta år. Och jag har lärt känna helt underbara människor. Men vi kommer fortsätta att träna tillsammans, så då känns det helt okej ;)


Vi gjorde ju ett Cert prov i början utav Juni. Trio skötte sig jättebra och levererade hur bra som helst.

Men tyvärr så satte jag lite "snarskan" på honom i spåret. Så det slutade med att vi kom tillbaka utan en endaste apport.

Tråkigt! Men vi fick jättefina kommentarer utav domarna. Och en suverän chans att göra ett nytt cert prov inom en snar framtid.


Så nu i November var det dags igen.

Och även denna gång levererade Trio som bara han kan :) Och jag följde honom i spåret och det slutade med 2 apporter + slut. Vi missade tyvärr första apporten. Men jag är super nöjd. Vi fullföljde hela spåret 1500m, från början till slut. Och det är riktigt bra jobbat!! Och Trio var inte ens speciellt trött när vi kom hem efter helgen ;)


                           


?vernattning och Lydnadsprov

Posted by midas07 on April 17, 2013 at 6:00 PM Comments comments (0)

Förra helgen var det dags för övernattning på Prästtomta. Träning inför certprovet.

Jag och Trio åkte dit på fredagen. Då var det bara att fixa ordning för hundarna och hur vi skulle sova. Vi fick till det riktigt bra =) Alla sov inne och i vårat rum var det 7 hundar med förare.

Trio hade lite bekymmer första natten och sa till varje gång det kom in nån ny i huset och även under natten så fort nån skulle gå på toaletten ;) Vanesak helt enkelt och natten till söndag var inga problem för honom!!

 

På lördagen var det dags att gå patrullstig. 1000m skulle vi gå, med en ljud och en vind figge. Första gången Trio går så lång stig.. så det var med spänning man stod och väntade på sin tur.

Men han fixade det utan problem. Jobbade på bra hela stigen och markerade snyggt båda figgarna.

 

Sen var det dags för lite basträning för hundarna. Tanken var 4 timmar. Men pga skitväder så var vi tvungna att korta ner tiden. Men det var inga problem för nån utav hundarna i basen =)

 

Efter det var det dags för stillasittande bevakning. Trio markerade men tyvärr kommer gärna ett vaktskall.. men bara att träna vidare så kommer nog det att ge sig.

 

Kan säga som så.. att det var en trött Trio som slog ihop och sov som en stock hela natten!!

 

På söndagen började vi med att lägga spår. Och sen fick vi några spårupptag. Även det fixade Trio och hittade båda apporterna. Men mer träning även där behövs.

 

Spåret låg 2 timmar med 4 apporter. Lite slag blev det i spåret.. men han fixar det och alla apporter med in =) =)

Gjorde även 2 platsliggningar med skott under helgen.

 

Och idag var det dags för Lydnadsprovet. Usch o fy och en nervös matte.. Dålig kombination med en känslig hund som Trio.Men vi lyckades få till godkänt på alla moment. 10 poäng på platsen Jippii!!! Så GODKÄND på lydnadsprovet.

 

Känns helt underbart. Så nu kan all fokus läggas på träningen inför CERT provet =)

S?k i byggnad

Posted by midas07 on April 8, 2013 at 5:55 PM Comments comments (0)

Träningen i söndags gick riktigt bra.. till en början ;)

 

Jag och Trio hade 2 rum vi skulle söka igenom efter 5 föremål. Tomhylsor, textil, plast, metall m.m

Jag valde att söka av motsols. Måste ju arbeta fram en plan och sen jobba efter den. Monica gick med oss när Trio skulle söka. Han var kopplad.

 

Och han var så jäkla duktig. Han arbetar lugnt och metodiskt. Och man hör näsan hela tiden. Han jobbar både högt och lågt. Och Monica var riktigt imponerad över hur duktig Trio var och hur bra han jobbar =)

Han hittade alla 5 föremålen utan problem =)

 

Sen var det dags för honom och leta efter en person som var gömd i ett mindre rum. Kan väl säga som så att jag var den som gjorde det största misstaget ;) Och på så sätt "lurade" Trio. Och sen förstod han inte riktigt att vi letade människa.. utan han letade föremål. Men han försökte och det är huvudsaken.

 

Efter det vart det lite fokus på lydnaden. Är framförgåendet och hoppet som inte riktigt sitter. Med andra ord momenten där han ska jobba ifrån mig. Jobbigt tycker han :P Men vi kämpar på och hoppas att vi sätter det när det väl gäller =)

 

I helgen bär det av till Prästtomta för träníng hela helgen. Störst fokus läggs på basträningen.. och så kommer det bli lite spårupptag och spår. Sen får vi se mer vad helgen bjuder på för träning.

 

Midas tränas för fullt i lydnad. Och han har sansat sig rejält. Dampe kommer han nog alltid vara. Men man märker att han äntligen vid 6 års ålder börjar kunna "hålla ihop" lite. Han är ju bara för go den hunden. Och såå himla härlig.

Längtar tills all snö försvinner så man kan spåra lite bättre. Jag föredrar snöfritt allefall ;)

Uppletande har han kört ett par gånger än så länge =)

GU-F

Posted by midas07 on April 5, 2013 at 5:05 PM Comments comments (0)

Den 8-22 mars var det dags för mig att utbilda mig inom det militära. Har ju innan fokuserat enbart på Trio ;)

Men även vi förare måste ju ha en grundutbildning. Så vi var ett härligt gäng från patrullhunds gänget som åkte.

Och det var ju en upplevelse som man aldrig kommer glömma. Det var riktigt jobbigt.. både fysiskt och psykist. Svinkallt men samtidigt så jäkla roligt :)

Var ju såå mkt som vi skulle hinna på dessa 2 veckor. Allt från sjukvård, exercis, CBRN, vapen, fys m.m.m Så tidiga mornar till sena kvällar gick det i ett.

Vapentjänsten var riktigt rolig. Och vi hundförare fick ju självklart skjuta pistol och fokusera på det.. även fast vi testa AK också ;) Va en hel del prov vi skulle klara för att bli godkända. x antal meter på x antal sekunder. Och det fixade vi galant :P

 

Även striden var rolig. Men inte lika kul att vi hade pistoler och inte fick skjuta med lösa skott.. Men springa runt i skogen med rejäl utrustning och inta eldställningar va roligt ;)

 

Nu hemma är det åter fokus på Trio så att vi klarar Lydnadsprovet så vi sen tar oss till CERT provet.. som vi också måste klara :)

 

Imorgon blir det träning i byggnad. Nåt som Trio tycker är riktigt roligt. Och han har blivit så grymt duktig.

Får ofta höra att han har gjort en enorm utveckling.. som många nog va osäkra på om han skulle fixa ;)

Men man är ju Cane Corso.. Ingenting är omöjligt!!

 

Nästa helg blir det Prästtomta fre-sönd. Då ska vi börja träna på allvar inför CERT provet. Så vi och hundarna får känna lite på det. Så jäkla kul ska det bli :) Ett helt underbart gäng är vi och det känns bara så bra :)

 

Trio när vi är och tränar inne i byggnad.

 

Vi från patrullhunds gänget när vi är på GU-F

 

Lite nya bilder..

Posted by midas07 on January 4, 2013 at 5:35 PM Comments comments (0)

Här har vi haft lite vintervila eller jul vila kanske man ska kalla det :P För strax innan jul träffades några utav oss från patrullhunds gänget och körde lite. -20 grader var ju inte direkt nån höjdare. Så det vart ingen längre träning ;) Men kul och träffas och hundarna fick gå en kort patrullstig.

 

Nyår fixade Midas galant. Han gillar ju inte att vara ute när det smäller.. men fixar det utan problem när han är hemma.

Så självklart firar vi nyår hemma med våra grabbar. Och åker iväg och aktiverar och rastar. Funkar alldeles utmärkt. Även om det inte skulle skada om folk kunde hålla sig till nyår och tolvslaget!!

 

Igår fick grabbarna ett varsitt spår. Lite snö finns kvar.. så vi tänkte att vi testar och ser vad det blir av det. La ganska korta spår men motivations höjande. 4 apporter var.

Midas spårade kanon fint. Han har en tendens och imellanåt spåra med hög nos.. men nu va nosen näst intill i backen hela tiden. Över en bäck 2ggr och blandat underlag. Alla apporter med in. Superduktig <3

 

Trio tar upp spåret utan att tveka nu och det känns bara så bra. Ingen osäkerhet alls. Spårade på hur fint som helst över stockar och stenar. Ner för en brant över en stor sten. Blandat underlag. Vinklar. Alla apporter med in. Och ingen tvekan att fortsätta efter att en apport är hittad. Så stolt över honom <3

 

På söndag har vi bokat ridhus. Så då blir vi 5st som kommer träna lydnad tillsammans. Ska bli skönt och få träna på bra underlag :)

 

 Idag vart det lite fotografering utav grabbarna:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrullhunds tr?ning

Posted by midas07 on November 18, 2012 at 5:30 PM Comments comments (0)

Trio sköter sig galant på utbildningen. I våras när vi gjorde inträdes provet så hade han aldrig provat det här med ljud och vind.

Och han var inte heller speciellt pigg på att leka och umgås med främmande människor. Absolut inte att han var otrevlig.. bara inte intresserad helt enkelt.

 

Men nu är det annat som gäller för "korven" ;)

Han har gjort enorma framsteg. Idag på träningen så fick vi gå  en ganska lång patrull stig.. med en ljud och en vind figurant. Och vi hade ingen aning om vart dom va placerade. Han börjar att arbeta direkt när "Pass på" kommandot kommer. Är sån skillnad att se nu när han förstår vad man vill att han ska göra.

 

Han tog båda figgarna utan några problem.. han gör klockrena markeringar och är väldigt tydlig med om det är ljud eller vind.

Idag var det kvar på stigen som gällde.. men han hade fint drag ut mot figgarna och fick avstånds belöning och sen självklart i från mig =)

 

Dom gånger han får gå ut till figgen.. så är det 60kg Trio som dundrar rakt ut i skogen när kommandot "visa" kommer.. ut till en främmande figge. Och han leker och bara har det så himla kul =) Och det är enorma framsteg utav honom.

  

Även spårabetet går åt helt klart rätt håll. Nu löser han problemen och fortsätter att spåra efetr att han har hittat apporten =) Och även det är stort för att vara honom.. efter den vidriga getingattacken förra sommaren!!

 

Nu i vinter blir det mkt fokus på lydnaden. Där har vi lite att jobba med. Mest motivationen ;) Men den finns och när den kommer fram så är det ett härligt driv i honom.

 

Midas tränar också på. Mest lydnad. Men även han spårar en hel del. Och där är det fullt ös medvetslös ;) Lite slarvigt i mellanåt.. men han lyckas nästan alltid att lösa det ;) Och kul har han.. och det är huvudsaken <3

 

Tr?ning

Posted by midas07 on September 27, 2012 at 3:05 PM Comments comments (0)

Här kör vi på med all diverse träning. Lydnad, bevakning och spår.

Lydnaden går framåt. Men jag tyckte att vi hade kört fast lite. Så jag kontaktade en tränare här i närheten.. som är lydnands domare och som har tävlat i Svenska lydnads landslaget. Och han är billig.

 

Han hade aldrig träffat några Cane corso. Så han tyckte det var kul och träffa grabbarna och se vad dom gick för.

Vi började med Midas. Och han skötte sig bra. Men vi har ju problemet att han är väldigt nyfiken på allt runt omkring.. därav att jag aldrig kommer till start.. dels var ju Anders spännande, och sen var det lite "roliga" människor runt omkring. Nackdelen med en översocial hund;)

Men jag fick jätte mkt tips. Och även Anders testade Midas. Och då jäklar kom farten. Så Anders tyckte att det verkligen fanns potential i Midas att bli en bra lydnadshund. För han sa som jag alltid säger. Har man Midas med sig.. så är han såå duktig.. men det är mkt hund och hålla ihop. Men bara att kämpa på och nu även med lite nya tips:D Momenten kan han.. måste bara hitta mera fart.

 

Trio kom ut och visade sin bästa sida. Jäklar i havet vad det gick undan. Han är så himla snabb i alla sina utföranden, så Anders vart riktigt imponerad utav 59 kg Trio:D 

 

Bevakningen går jättebra. Det märker man verkligen att Trio gillar. Jättefina markeringar på ljudet. Och grymt drag ut mot figgen. Kampa med figgen är det bästa han vet.

 

Så det rullar på och vi är aldrig sysslolösa :P

Lite funderingar..

Posted by midas07 on September 26, 2012 at 4:20 PM Comments comments (0)

Vad ska man säga om Mh igentligen?! Nu är jag tack o lov ingen uppfödare. Men jag är ju en valpköpare.

Vi skaffade Midas -07. Vi träffade både hans föräldrar innan och även en hel hög med släktingar till honom. Slutsatsen vi drog var.. att det var väldigt glada, sociala och energiska föräldrar. Supertrevliga. Men dom hade inte genomfört nåt MH. Så med andra ord inget resultat på ett papper :p Men det var absolut inget som hindrade oss från att köpa denna valp 8):D

 

Och vad står vi med för hund idag då.. 5 1/2 år senare!? Jo en glad, social, energisk och supertrevlig hund. En spegelbild utav sina föräldrar. Som heller inte han är MH testad. Och skulle han ha genomfört ett Mh.. så vet jag redan innan vad resultatet skulle bli. För jag kan läsa och jag känner min hund. Jag vet precis hur han skulle reagera i vissa situationer.

           

 

Sen skaffade vi Trio. En 1 åring som dessutom var en omplacering. Även där var inte föräldrarna MH testade. Men vi träffade båda två. Och vi gillade dom båda. Lite lugnare i sättet än Midas. Vilket vi kände passade oss. Räcker med ett yrväder ;)

Och hur är Trio... jo precis som sin pappa. Och Trio har även genomfört ett Mh.. enbart för att kunna tävla o tjänstehunds biten.. Och sen är det jäkligt kul och göra det också. Resultatet blev precis som vi förväntade oss. Inga överraskningar över huvudtaget. Så jag hade lika gärna kunnit skrivit protokollet hemma.

 

   

 

Kollade lite på avelsdata på SKK. Där man kan se ett medel resultat. Trio ligger ganska högt över medlet i aggressivit.

Hmm.. hur ska man tolka det då? Att han är aggressiv. Ta tex utställning. Han får ofta omdömet att det är en jättetrevlig hund med härligt temperament.

Och då finns det dom hundar som ligger lägre än medel.. men som inte har kunnat fått en bedömmning på utställnig för dom har morrat på domaren..

Har absolut inget emot Mh. Men ibland känns det som att det läggs för stor vikt på det. Var som när jag ringde och bokade en plats. Då sa hon tydligt till mig: Oavsett resultat så är det samma hund som du kom med som du har med dig hem :p

Beskrivning                 Resultat     Medel      Avvikelse

 

Nyfikenhet/Orädsla          3,3           3,3            0,0

Aggressivitet                   3,7           1,9            1,8

Socialitet                        3,3           3,4           -0,1

Jaktintresse                   1,0            2,7           -1,7

Lekfullhet                       4,0            3,1            0,9

  

 

 

Patrullhund

Posted by midas07 on September 1, 2012 at 11:35 AM Comments comments (0)

Vad är en Patrullhund?

 

En Patrullhund är den tidigare, så kallade Försvarsmakts- och bevakningshunden i försvaret.

En Patrullhund av idag, oavsett om den ska verka i Marinen, Flygvapnet, Armén eller Hemvärnet, har samma grundutbildning till bevakningshund och gör samma slutprov för att bli godkänd!

 

Från och med 2005 är kraven högre på alla bevakningshundar i Försvarsmakten och därmed är utbildningen längre och mer krävande. Framför allt har kraven höjts för bevakningshund till Hemvärnet!

 

Allmänna krav för utbildning till Patrullhund:

•Hund skall vara minst 18 månader och ej fyllda 5 år vid provtillfället.

•Hund skall vara minst45 cm i mankhöjd.

•Hund skall ha lämpligt pälsunderlag.

•Hund skall ha genomfört inträdesprov med godkänt resultat.

•Hund behöver inte vara renrasig.

•Hund Skall vara disponibel till Försvarsmakten. Den får m.a.o inte vara kontrakterad på annan myndighet.

•Förare av hund måste genomgå en säkerhetsprövning för inträde till Hemvärnet.

•Dessutom krävs svenskt medborgarskap för hundförare i Försvarsmakten.

•Hund får inte vara aggressiv mot andra hundar eller människor.

•Hund skall vara hanteringsbar. Den ska acceptera att den handhas och handskas med av annan person.

•Hund skall kunna koppla av uppkopplad på en basplats, utan att föraren är i närheten.

•Hund skall vara tillgänglig vid möte med andra människor.

•Hund skall vara skottfast.

•Förare av hund skall vara medlem i SBK.

•Förare av hund måste vara terränggående.

 

Vilka Lydnadskrav ställs det på en blivande FM-Hund?

 

 

* Linförighet

 

* Framförgående

 

* Fritt följ

 

* Inkallande

 

* Hopp över hinder

 

* Platsläggande under gång

 

* Platsliggning i grupp med skott

 

Motsvarande lydnad enligt SBK-s Bruksprovsregler för Lägre klass utom apportering & kryp men med tillägg av linförighet med minst betyg 5 i samtliga utförda moment enligt följande…

 

Lydnadsprov skall vara gjort före slutprovet och protokoll skall medföras och visas upp senast vid provtillfället!

 

Vad ingår i utbildningen?

•Hanteringsövningar med bl.a. visitation av hund.

•Bastjänst och hundsjukvård.

•Spårträning, korta och långa spår på olika underlag.

•Patrulleringsträning med ljud, vind och spårupptag av människa.

•Bevakningsträning med ljud och vindmarkeringar av människa.

•Viss lydnadsträning i grupp och enskilt t.ex. platsliggning.

(Den mesta lydnadsträningen sker dock under eget ansvar).

•Förarträning i att läsa sin hunds signaler m.m.

•Viss militär utbildning avseende, taktik med hund.

(Gäller den/de som ska vara förare på egen hund i Hemvärnet)

 

Hur går utbildningen till?

•I all utbildning utgår vi alltid från att motivera hunden till att, med sina naturliga sinnen,

Synen- hörseln och luktsinnet utföra det vi vill att den ska göra.

•Rätt beteende från hunden förstärks direkt i form av en extra belöning av någon form.

•Hundens tillgänglighet och nyfikenhet är ett par viktiga ingredienser för ett positivt slutresultat.

•Förarens lugn och positiva beteende inför/under träning är A och O.

•All utbildning genomförs som ”Helhetsbaserat Lärande” med teori och praktik.

 

Hur lång tid tar utbildningen, av vem och var?

•Utbildningen, med träning 1-2 ggr/vecka tar cirka 8 till 12 månader från starten men, kan även gå fortare.

•Utbildningen inleds med en intensivkurs där vi själva sedan arbetar oss fram till certifikatprovet. Till vår hjälp har vi andra, sedan tidigare utbildade hundförare samt kompisarna i kursen.

•Vid vissa tillfällen byter man plats och är på annat ställe för att få lite terrängvariation för hunden.

•Utbildningen bedrivs i första hand på klubbarnas områden och i terräng i dess närhet.

 

 

Utst?llning K?ping

Posted by midas07 on July 22, 2012 at 5:10 PM Comments comments (0)

 

Finns inte så mkt och säga om denna dag. En väldigt tråkig domare som valde att inte dela ut ett endaste CK.. vilket med andra ord då resulterar i att det inte blir nån BIR o BIM.

Men men.. bedömmnings sport och domaren bestämmer. Men många utav hennes argument var bara så skrattretande ;)

Men det var roligt att träffa Hägnatorparna som va där.. och det bästa av allt var ju att vi äntligen fick träffa Trios fina dotter Zockan :D

Nu laddar vi istället för nästa utställnig och då är det Trios tur att springa lite vänstervarv:)

Lite bilder på.. enligt oss.. många fina Cane corso:P

 

Trio tillsammans med sin dotter Zockan <3

 

Zockan- Lite brås hon allt på sin pappa

 

 

 

Världens finaste Midas <3 <3

 

 

Zockan

 

 

Midas

Horodec Björne- en stilig kille som har samma pappa som Trio :) Rss_feed